2018-01-11

Sėkmės istorija taikant kokybišką mobilumą

Sėkmės istorija taikant kokybišką mobilumą pagrindinė nuotrauka

Noriu jus supažindinti su Deivydu ir, galiu drąsiai sakyti, jo sėkmės istorija. Istorija prasidėjo nuo „Erasmus+“. 2013 m. rugsėjo 1 d. Deivydas Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykloje pradėjo mokytis virėjo profesijos, nes jam tiesiog patiko gaminti maistą. Būdamas antrame kurse (arba 12 klasėje) jis dalyvavo „Erasmus+“ projekto atrankoje, praėjo visus atrankos etapus ir buvo atrinktas vykti į stažuotę Danijoje. Buvo dvyliktokas, dar nepilnametis, išsiskyrė gal tik savo linksmumu, trykštančia energija ir švytinčiomis akimis, smalsumu. Deivydas 5 savaites atliko praktiką nedideliame Roskildės miestelyje, profesinio rengimo centre Danish Meat Trade College. Prieš vykdamas į stažuotę pasirašė tuomet dar tik pradėtą taikyti „ECVET“ sutartį, kurioje buvo aprašyti jo turimi mokymosi rezultatai bei jų įvertinimai, taip pat kokių žinių, įgūdžių ir kompetencijų jis įgys stažuotės metu, kokia bus detali praktinio mokymo programa, kas ir kokiais metodais vertins jo pažangą ir, kas gautus įvertinimus užskaitys grįžus atgal į mokyklą.

Po stažuotės Deivydas savo atsiliepimuose rašė: „Tai buvo mano pirmoji kelionė į Danija su „Erasmus+“ programa.  Labai patiko mokykla, kurioje mokėmės, nes ji  buvo labai didelė ir moderni.  Mokantis Danijoje teko paragauti jų tradicinių patiekalų, kuriuos gaminome patys. Tai buvo įdomi bei naudinga patirtis. Studentai ir mokytojai buvo labai draugiški ir paslaugūs.  Apgyvendinimas ir maitinimas verti dešimt balų, nes studentams dėl nieko netekdavo rūpintis, viskas buvo apgalvota iš anksto. Būdamas Danijoje patobulinau savo anglų kalbos žinias bei profesinius sugebėjimus,  kurie labai padės mano karjeroje.“

Grįžęs iš stažuotės Deivydas toliau mokėsi, ruošėsi brandos egzaminams. Gegužės 5 d., kaip tik per Deivydo gimtadienį į mokyklą atėjo buvęs mokinys. Beje, taip pat stažavęsis pagal „Erasmus+“ programą Prancūzijoje, Strasbūre. Tuo metu jis dirbo atsinaujinusiame restorane “ La Boheme“  (buvę „Bočiai“) ir prašė parekomenduoti kokį nors patikimą mokinį, nes jiems tuo metu trūko darbuotojų. Pirmas į galvą atėjęs mokinys buvo Deivydas. Išgirdęs apie pasiūlymą, jis labai apsidžiaugė, bet kartu ir išsigando. Juk pimas tikras darbas. Ar sugebės? Viskas ėjosi puikiai, darbdaviai džiaugėsi imliu darbuotoju, o Deivydas –puikia gimtadienio dovana.

Po metų jis baigė mokyklą, toliau dirbo restorane „La Boheme“. Tuo metu Lietuvos darbdavių konfederacija ieškojo kandidatų, 2016 m. absolventų, vykti į 3 mėnesių stažuotę Italijoje, Vengrijoje, Bulgarijoje arba Čekijoje. Būtina sąlyga buvo dirbti pagal specialybę Lietuvos įmonėje. Darbdavių konfederacijos projekto koordinatorė kreipėsi į mokyklą su prašymu parekomenduoti potencialių projekto dalyvių. Tarp jų buvo ir Deivydas. Praėjęs kelis atrankos etapus jis išvyko į stažuotę Italijoje ir tris mėnesius stažavosi Milane restorane „Pisacco“.

Kiekvienam siunčiamam absolventui buvo sudyta individuali stažuotės užsienyje programa atsižvelgiant į jo įmonės, priimančios organizacijos užsienyje ir dalyvio poreikius. Stažuotės metu dalyviai turėjo galimybę tobulinti profesines kompetencijas, reikalingas jų darbinių veiklų atlikimui; bendrąsias kompetencijas, padedančias efektyviai veikti įvairiose darbo ir gyvenimo aplinkose bei asmeninės karjeros valdymo kompetencijas trokštamos karjeros kūrimui.

Grįžęs iš stažuotės Milane, Deivydas sezono metu padirbėjo Nidos restorane „Bo house“. Šiuo metu jis vėl dirba Vilniuje, šalia šv. Kotrynos bažnyčios  buvusiame 18 amžiaus vienuolyne įsikūrusiame jaukiame restorane „Trinity“, garsėjančiame egzotiškos virtuvės meniu. O pavadintas „Trinity“, nes tai lyg trys viename- kokteilių baras, restoranas ir naktinis klubas.

Paprašytas pasidalinti savo patirtimi apie „Erasmus+“ suteiktas galimybes Deivydas sakė: „Stažuotė Danijoje padarė didelę itaką, nes ten sužinojau daug apie restoranų verslą, praplėtė mano žinias apie patį darbą virtuvėje bei išmokau daug profesinių dalykų, tai padėjo įsidarbinti į pirmąją darbo vietą. Stažuotė Italijoje buvo visiškai profesinė ir tai buvo savo iškeltų tikslų siekimas ir kompetencijų tobulinimas, stažuotėje jas labai patobulinau ir daug ko išmokau. Gyvenant bei dirbant kitoje šalyje susipažįsti su jos maisto tradicijomis bei naujais receptais, kas labai padeda ateityje. Ir Danijoje, ir Italijoje vertėjo dalyvauti, nes tai atvėrė naujas galimybes.“

Tiek būdamas profesinės mokyklos mokiniu, tiek dirbančiu absolventu, Deivydas vykdamas stažuotis į kitas užsienio šalis, aiškiai žinojo kur jis atliks praktiką, kokia bus tiksli stažuotės programa, kokių tikslų jis sieks, į ką jis galės kreiptis iškilusiais klausimais, bei kas ir kokiais metodais vertins jo pasiektus rezultatus. Stažuotės buvo užskaitytos kaip praktika ir kvalifikacijos kėlimas, įteiktas „Europass“ mobilumo dokumentas. 

Apibendrinant galima teigti, kad „Erasmus+“ suvaidino didelį vaidmenį jauno žmogaus gyvenime ir ši istorija, gal ir ne lygiai tokia pati, bet viena iš daugelio, galinti suteikti žmogui sparnus atrasti save ir siekti savo užsibrėžtų tikslų ir tiesiog  būti žmogumi laimingu ir kuriančiu gėrį aplink save.

Ramunė Vadeikytė, Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos projektų vadovė, Nacionalinė „ECVET“ ekspertė