Ar įmanoma prisiminti, kas yra pamiršta? Taip įmanoma. Tai praktiškai įrodinėja Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro virėjo specialybės mokiniai vykdomame „Erasmus+“ strateginių partnerysčių projekte „Virk pirmyn“ (angl. „Cook it Forward“). Projekto konsorciumą sudaro 9 projekto partneriai iš Lietuvos, Airijos, Ispanijos, Nyderlandų ir Belgijos. Šių šalių mokiniai ieško pamirštų kulinarinių tradicijų, senovinių receptų, užmirštų ingredientų, tradicinių maisto gaminimo technologijų, ir jas pritaikys XXI a.

Projektas skirtas profesinio mokymo mokiniams, dirbantiems maisto gaminimo, aptarnavimo srityse. Be to, jis skirtas profesijos mokytojams, mokymo centrams, kolegijoms ir darbo pasauliui – restoranams, maisto įmonėms, viešojo maitinimo įstaigoms, vietos valdžios institucijoms ir kt.

Kulinarinė patirtis yra svarbus kultūrinio turizmo aspektas, nes egzistuoja problema, kad kulinarinio paveldo naudojimas nėra pakankamai tvarus, susiduriama su pritaikomumo problemomis. Kulinarinio paveldo pritaikomumas prie šių dienų realijų svarbus darbo vietų kūrimui, ekonomikos augimui.

Mokiniai Alfredas, Simona, Danguolė lankėsi Zyplių dvaro restorane „Kuchmistrai“, kur gamino receptus iš knygos „Ponios Smetonienės virtuvė“. Oficialius kviestinius pietus tuometiniame Kaune sudarė 5 patiekalai (užsienio šalyse – 7–12). Ant stalo buvo tiekiamas šaltasis užkandis, sriuba, žuvies arba daržovių ir mėsos patiekalas bei desertas. Iš valstiečių šeimos kilęs prezidentas Smetona mėgo paprastesnį maistą, tad pietūs būdavo gan kuklūs, gaminti iš mums gana kasdieninių produktų, bet visada skanūs ir gražiai patiekti. Tuo ypač rūpinosi ponia Smetonienė. Tarpukaris pasižymi modernios ir tradicinės virtuvės derinimu, tad puikiai dera su restorano „Kuchmistrai“ filosofija puoselėjant istorinę lietuvišką virtuvę. Mokiniai mokėsi gaminti buterbrodėlius su migdolais ir sūriu, smetoniškus šaltibarščius, virtus duonos rauge su veršiuko liežuviu, lašišinį upėtakį su grybais, salierais ir morkomis, juodųjų serbentų ledus.

Mokiniai ne tik gamino patiekalus, bet ir tobulino savo asmenines savybes: iniciatyvumą, bendravimą, kūrybiškumą, verslumą, užmezgė naujus kontaktus.

Keturios šalys – Nyderlandai, Ispanija, Airija, Lietuva – sukūrė po 5 užduotis mokiniams atlikti su senoviniais receptais, vėliau bus sukurta „receptų knyga“. Mokiniai privalės šias užduotis atlikti praktiškai. Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro sukurtos užduotys: Smetonienės virtuvės meniu, duonos kepimo ir degustavimo vakarėlis, kiauliena BBQ vakarėliui, Kauno gimtadienio vakarėlis, blynų meniu Užgavėnėms. Šiomis užduotimis kuriamas tiltas tarp kartų. Jaunoji karta geriau supras vyresniąją kartą, pažindama juos per receptų žinias, gamindama maistą, tradicijas ir istorijas ir atvirkščiai.

Projekto įgyvendinimo metu bus suorganizuotos 2 mokymosi savaitės mokiniams Airijoje ir Ispanijoje, kur mokiniai vystys tarpkultūrinį jaunimo dialogą apie kulinarinį kultūros paveldą, mokiniai ugdys kompetencijas būsimai darbinei veiklai.

Visose šalyse buriami kulinarinio paveldo aljansai, ypač efektyviai ir kokybiškai darbuojasi Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų atstovai, suorganizavę 6 kulinarinio paveldo aljanso Kauno regione susitikimus. Aljanse dalyvauja aukštųjų mokyklų, verslo, profesinio mokymo centrų, kolegijų atstovai. Aljanso partneriai yra pasirinkę kulinarinio paveldo produktus, kuriuos sieks pagaminti iki projekto pabaigos.

Projekte taip pat kreipiama daug dėmesio ne tik į mokinį, bet ir pedagogus, plėtojamas profesijos mokytojų tinklas, gerinami ugdymo ir pedagoginiai įgūdžiai. 2022 metų pradžioje bus baigta kurti mokymo priemonė pedagogams, kurią kuria „Hekwerk“ organizacija iš Nyderlandų.

Taip pat 2022 metų pradžioje bus sukurta 5 modulių Profesinio mokymo ir verslo bendradarbiavimo mokymo programa, ją kuria partneris iš Airijos „Momentum Consulting“.

Dalyvaudami projekte mokiniai supras ne tik savo kulinarinio paveldo svarbą tiek savo asmeninei tapatybei, tiek jų bendruomenės identitetui, tarpkultūriniam dialogui tarp mokinių taip pat suteiks regioninio pasididžiavimo jausmą ir prisidės prie regionų vystymo galimybių. Būtent šie profesinio mokymo mokiniai dirbs mūsų regionų restoranuose, maisto gaminimo įmonėse.

Projekto metu sukurta interneto svetainė https://lt.cookitforward.eu/, kurioje rasite daugiau informacijos apie projektą.