Kiekvienais metais restoranų verslas, naudodamas aliejų, pakavimo medžiagas, servetėles, šiaudelius, vienkartinius stalo įrankius, sukuria daugybę atliekų ir iššvaisto milžiniškus kiekius maisto. Europoje 12 % viso iššvaistomo maisto sukuriama būtent restoranų versle. Nulio atliekų (angl. „zero waste“) požiūris turėtų tapti restoranų verslo prioritetu. Atsižvelgdamas į sudėtingą situaciją, socialinis verslas salotų baras „Mano guru“, kuris 16 metų vykdo socialiai pažeidžiamų asmenų integraciją į darbo rinką, suteikiant jiems virėjo ar padavėjo profesiją, šįkart nusprendė priimti iššūkį ir dirbti nauja kryptimi – sumažinti restoranų pramonės ekologinį pėdsaką, pasitelkiant socialiai atsakingus restoranus bei profesines mokyklas.
Nulio atliekų filosofija
Prieš keletą metų pradėjome analizuoti savo aplinką ir pastebėjome, kad darome daug dalykų, kurie pasaulyje vadinami „zero waste“ filosofija. Taip gimė projekto „0 atliekų virtuvė tvariai ateičiai“ idėja, kuri materializavosi įgyvendinamu „Erasmus+“ strateginių partnerysčių projektu „Zero Waste Cuisine for Sustainable Future“. Projekto metu bendradarbiaujama su profesinėmis mokyklomis, jų mokiniams – būsimiems restoranų darbuotojams – siekiama suteikti reikalingų žinių apie nulio atliekų filosofiją ir mokyti maisto gaminimo procese sunaudoti 100 proc. kiekvieno ingrediento.
Idėja susižavėjo reikšmingą partnerį iš Lietuvos – profesinio mokymo centrą „Žirmūnai“ ir partnerius iš kitų šalių – mokyklą „Agrupamento de Escolas D. Carlos I“ (Portugalija), mokymų centrą „ Akademie für politische Bildung und demokratiefördernde Maßnahmen“ (Austrija), asociaciją „Associazione di Promozione Sociale Linc“ (Italija).
Partnerystės metu kuriami trys intelektiniai produktai: tai Nulio atliekų situacijos partnerių šalyse palyginimas ir analizė; Nulio atliekų metodologijos ir mokymų modulių sukūrimas profesinėms mokykloms ir Nulio atliekų virtuvės rekomendacijos praktiniams užsiėmimams. Per šį projektą visose šalyse partnerėse bus sukurtas modulis, pagal kurį profesinėse mokyklose galės mokytis jaunuoliai. Visi partneriai dirba su kavinėmis savo regione, kuriose vėliau jaunuoliai galės atlikti praktiką ir pritaikyti nulio atliekų metodus virtuvėje.
Nestandartiniai sprendimai – 0 atliekų
„Tik pradėjus įgyvendinti projektą sulaukėme daug pozityvių atsiliepimų, noro dalyvauti veiklose ir prisidėti prie projekto. Nulio atliekų tema sparčiai populiarėja visame pasaulyje ir užima svarbią vietą visuomenės gyvenime. Jau dabar jaučiame projekto poveikį, nes pradėjome vykdyti ir kitas iniciatyvas – bendradarbiauti su prekybos centrais dėl nestandartinių produktų, kurių galiojimas greit pasibaigia, kad kavinėje „Mano guru“ būtų gaminama sriuba ir dalinama nepasiturintiems. Taip pat bendradarbiaujame su lietuviškų daržovių augintojais, kurie jau ne pirmus metus atiduoda parduotuvės standartų neatitinkančius pomidorus ir agurkus patiekalams gaminti,“ – pasakoja projekto koordinatorė Agnė Bykova.
Profesinio mokymo centras „Žirmūnai“ jau dabar į įvairius užsiėmimus integruoja 0 atliekų principus. Partneriai iš Portugalijos ir Italijos maksimaliai skleidžia šią idėją, kuri jų šalyse dar tik pradeda žengti pirmuosius žingsnius. Todėl labai gerai, kad turime partnerį iš Austrijos, kuris dalinasi vertinga patirtimi, nes jų šalis šioje srityje stipriai pažengusi.
Praktinės priemonės kiekvienam – jei norime keistis
Artimiausiu metu bus kuriami mokomieji video, kaip gaminti 0 atliekų principu, kuriuos galės išbandyti kiekvienas norintis. Taip pat bus sukurta receptų knyga, kuria plačiai dalinsimės. Projektu siekiame atkreipti ir visuomenės dėmesį, ką jie gali pakeisti savo gyvenime.
Šis projektas – tai mažas žingsnis tvarios ateities link. Visiškai gyventi nulio atliekų principu neįmanoma, bet įmanoma kiekvieną dieną išsiugdyti tam tikrus įpročius, kurie mažiau kenktų gamtai, prisidėtų prie tvaraus gyvenimo ir mažintų maisto švaistymą. VšĮ „Socialiniai paramos projektai“, bendradarbiaudami su profesinio mokymo centru „Žirmūnai“, diegs kavinėje nulio atliekų gaminimo principus. Būsimi virėjai, baigę nulio atliekų ugdymo modulį, praktiką atliks kavinėje „Mano guru“.