„Erasmus+“ projekto SIFEC dalyviai į šį klausimą drąsiai atsakytų: „Ne!“ Jaunam žmogui turbūt nėra nieko neįmanoma. Jis gali stabtelti trumpą minutę, o po to dar su didesniu noru kibti į darbus.

Verslo tvarumas, aplinkosauga, įsidarbinimo galimybės bet kurioje Europos Sąjungos šalyje, tarptautinė aplinka mokykloje – temos, kurios aktualios ir įdomios bet kurios ES šalies jaunuoliui. Negalime susitikti ir apie tai pasikalbėti gyvai? Nieko baisaus! Turime puikiausias technologines galimybes!

Vis garsiau ir jauni žmonės kalba apie aplinkosaugos problemas, todėl ir mes kėlėme klausimus, kaip galime prisidėti prie žaliojo kurso. Akcentavome, kad prie pasaulio ekosistemos išsaugojimo galime prisidėti rūšiuodami, keliaudami netaršiomis transporto priemonėmis, pavyzdžiui, dviračiais, mažindami vartojimą.

„Buvo įdomu rinkti informaciją iš ES puslapių apie verslo prioritetus, strategijas, svarbesnes detales iš reglamento (aplinkosaugos, saugumo, lygybės ir pan. temomis). Labiausiai patiko, kad sužinojau daug naujos informacijos, pavyzdžiui, apie Europos žaliąjį kursą,“ – pasakojo mokinė Viktorija.

Dar visiems buvo labai įdomu aptarti įsidarbinimo galimybes ES, palyginti darbdavių reikalavimus. Ypač daug diskusijų sulaukė pačių suvaidinti ir nufilmuoti darbo pokalbiai. „Mokiniai iš Kroatijos ne tik paminėjo, kas turėtų būti CV laiške, bet  ir įtraukė daugiau informacijos apie darbą užsienyje. Be to, vokiečiai ir ispanai pateikė tinkamų bei netinkamų darbo pokalbių pavyzdžių vaizdo įrašų, papasakojo apie tai, koks elgesys yra tinkamas, o ką reikėtų daryti kitaip,“ – dalijosi mokinė Loreta.

Dar daugiau – šio projekto temos paskatino įkurti jaunąją bendrovę „Arbatos?“, kuri siūlo daugkartines apsaugines veido kaukes, pasižyminčias patraukliu stiliumi, reguliuojamu kaukės dydžiu bei patogesniu dizainu akinius nešiojantiems asmenims. „Erasmus+“ projekte dalyvavę verslūs jaunuoliai savo veikloje vadovaujasi ES vertybėmis bei įgyvendina strateginius tikslus: aplinkosauga, socialiai atsakingas verslas ir jaunimo įdarbinimas. Per šešis savo veiklos mėnesius mokiniai gamino atšvaitines daugkartines kaukes, sukūrė darbo vietas 4 mokiniams, įgijo komandinio darbo patirties. Taip pat jie buvo nominuoti „Europietiškiausia bendrove“ Vilniaus regione ir turėjo galimybę pabendrauti su europarlamentaru V. Sinkevičiumi.

Projekto dalyviai sako, kad įgijo naujos patirties, pagilino kompetencijas, gavo žinių, susirado naujų draugų. Programa „Erasmus+“ leido įgyti tarptautinių projektų organizavimo patirties, lavino atsakomybės, bendradarbiavimo, laiko planavimo įgūdžius,“ – džiaugėsi moksleivė Gabrielė.

Projekte dalyvavusios mokytojos Jolanta Antanavičienė, Jūratė Skomantienė, Irma Zaveckaitė ir Laura Stašauskienė labai džiaugiasi Vilniaus Gabijos gimnazijos mokinių iniciatyvumu, gebėjimu dirbti komandoje, įsiklausyti bei greitai reaguoti į besikeičiančias situacijas.

Išsamiai apie klubų veiklas:

sifecdienorastis.pdf (gabijos.lt)

Vilniaus Gabijos gimnazija – » 4 klubo veikla

Vilniaus Gabijos gimnazija – » 5 klubas. Verslo etika.