Įvyko „Erasmus+“ mokyklų mainų partnerysčių projekto “Old places – new spaces” baigiamasis mobilumas Lietuvoje. Tam, kad partneriai pažintų Rokiškį, jiems teko pėsčiomis apeiti Rokiškio miestą ir atrasti įvairiausius objektus pagal užduočių žemėlapį „Pagauk kiškį“. Rokiškio krašto muziejuje vyko kūrybinės dirbtuvės – tapyba ant stiklo ir žalvarinių papuošalų gamyba. O Salų dvare susipažinome su dvaro istorija ir, šildydamiesi aviečių bei čiobrelių arbata, pynėme tautines juosteles, piešėme šokoladu. Nepaprastai linksmą edukaciją projekto dalyviams parengė Rokiškio J. Keliuočio viešosios bibliotekos edukatorės. Čia visi drauge kūrėme istoriją „Akmenų sriuba“, kartu grojome, dainavome, mokėmės atsikratyti negerų minčių ir emocijų.

Projekto dalyvius iš Turkijos, Latvijos ir Slovakijos sužavėjo senieji lietuvių amatai bei duonos kepimo edukacija Niūronių kaimo troboje. Nors ir kokie sotūs buvo tradiciniai pietūs, dauguma laužė dar šilto kepaliuko kampą ir mėgavosi lietuviška duonele.

Dar viena įsimintina diena buvo paskirta edukacijoms MO muziejuje ir pažinčiai su Vilniumi bei jo senamiesčiu. Edukacijose ,,Vizualinio mąstymo metodas“ ir ,,Grafiti piešiniai: meninė raiška ar miestą teršianti keverzonė“ mokiniai mokėsi meno kūriniuose atrasti įvairias prasmes, nereginčiajam apibūdinti tai, kas pavaizduota paveiksle, ir galiausiai palyginti įsivaizdavimą su konkrečiu meno kūriniu. Pažinčiai su Vilniaus senamiesčiu buvo mokiniams pateikta dar viena užduotis – mišriose komandose pagal pateiktas užuominas jie turėjo surasti Šv. Onos bažnyčią, Užupio Angelą, undinėlę ir Konstituciją, priešais Katedrą esančią stebuklingą plytelę ir daug kitų objektų.

Kūrybinės bei pažintinės veiklos vyko ir gimnazijoje. Kol partnerių mokytojai vedė lietuvaičiams pamokas apie savo šalis, miestus ir mokyklas, projekto nariai relaksacijos erdvėje reflektavo apie dalyvavimą projekto veiklose, dalinosi įsimintiniausiais projekto momentais, rašė vieni kitiems palinkėjimus. Iš gausybės mobiliame stende eksponuojamų projekto nuotraukų kiekvienas dalyvis turėjo išsirinkti vieną labiausiai jo emocinę būseną atspindinčią nuotrauką ir paaiškinti kitiems savo pasirinkimą. Vyko ir langinių tapymo dirbtuvės. Kiekvienos šalies komanda tapė langines savo šalies langui.

Per savaitę buvo atlikta daug veiklų – apkeliauta, pamatyta, susipažinta. Šio projekto ,,traukinio“ kelionė baigta. Ji buvo ilgesnė nei įprastai, nes truko trejus metus. ,,Keleiviams“ teko įveikti pandemijos išbandymus, karo Ukrainoje neramias nuojautas. Tikime, kad projekto metu įgytos naujos žinios ir patirtys bus naudingos, kad pažinti nauji miestai ir žmonės gyvens dalyvių širdyse ir atmintyje.